Configurare setari regionale din Windows

8/8/2019

Intrucat locuiesc pe partea cealalta a pamantului, americanii vad lucrurile altfel decat noi si atunci cand scriu o data calendaristica, pun luna inaintea zilei. Asadar data de 10 februarie 2012 se scrie in america sub forma "02/10/2012". Problema nu e doar de afisare, ci si de introducere de date. Astfel, daca un calculator este configurat pe formatul american si utilizatorul scrie 10/02/2012 calculatorul stie ca primele cifre ca reprezintand luna si interpreteaza data introdusa drept 2 octombrie 2012. Evident, asta ar provoca haos intr-o aplicatie de contabilitate sau salarizare.

Ce rol au configurarile din Regional And Language Options

Intrucat locuiesc pe partea cealalta a pamantului, americanii vad lucrurile altfel decat noi si atunci cand scriu o data calendaristica, pun luna inaintea zilei. Asadar data de 10 februarie 2012 se scrie in america sub forma "02/10/2012". Problema nu e doar de afisare, ci si de introducere de date. Astfel, daca un calculator este configurat pe formatul american si utilizatorul scrie 10/02/2012 calculatorul stie ca primele cifre ca reprezintand luna si interpreteaza data introdusa drept 2 octombrie 2012.  Evident, asta ar provoca haos intr-o aplicatie de contabilitate sau salarizare.

Ca sa fie si mai ciudat fenomenul, daca utilizatorul scrie 31/01/2012 pe un calculator configurat pe formatul american, chiar daca in america pe prima pozitie se scrie luna, windows-ul isi da seama ca nu poate fi vorba de luna 31 si corecteaza el lucrurile (adica inverseaza ziua cu luna). Asta e o inconsistenta insa - pentru ca doar datele care au primele cifre mai mari decat 12 vor fi corectate - celelalte nu. In concluzie, nu poti fi sigur de semnificatia unei date introdusa pe un calculator configurat in formatul american.

De multe ori la instalarea windows-lui utilizatorul nu acorda atentie ecranului in care i se solicita sa precizeze unde locuieste astfel incat calculatoarele raman configurate pe formatul specific SUA.

Problema asta se manifesta in orice aplicatie windows atata timp cat acel calculator crede ca este in america iar utilizatorul se stie in Romania. O data introdusa in Excel va fi interpretata la fel ca si cele introduse in aplicatiile noastre.

Pentru a evita potentialele probleme care ar aparea in cazul lucrului pe un calculator configurat in formatul american, programele produse de Flex Solutions refuza sa porneasca daca formatul datei este reglat in windows pe stilul american.

Cum poate fi schimbat formatul datei si al numerelor ?

Formatul datei se poate schimba din Control Panel (de la Regional and Language Options). Un tutorial cu poze este disponibil mai jos.

Tineti cont insa ca pe acelasi calculator poate lucra (pe rand, fiecare in contul sau de utilizator) un american si un roman obisnuiti fiecare cu propriul format de data - asa ca Windows-ul considera ca setarile de format de data se trebuiesc facute separat pentru fiecare utilizator in parte. Orice utilizator poate face modificari pe contul sau (nu are nevoie de drepturi de administrator) insa modificarile sunt valabile doar pentru el.

Aceste configurari pot fi accesate in Control Panel -> Regional and language options.
Configurari Regional Options recomandate :
Numbers (numere) : Decimal symbol : . (punct). Digit grouping separator : , (virgula). List separator : ; (punct si virgula).
Currency (moneda) : La fel ca la number (decimal symbol va fi punct, digit grouping symbol va fi virgula).
Time format : HH:mm:ss (atentie la literele mari / mici, e important sa fie scrise exact ca in exemplu.)
Date - short date format : dd/MM/yyyy (cu / ca separator, atentie la litere mari / mici ca sunt importante).

Click aici pentru un ghid cu imagini despre modul de configurare al numerelor, datei si orei pentru Windows 8 si Windows 8.1
Click aici pentru un ghid cu imagini despre modul de configurare al numerelor, datei si orei pentru Windows XP.

Configurarea in retele mari (cu server de Active Directory).

Un administrator de retea poate folosi mecanismul de Group Policy (de pe server) pentru a determina modificarea automata a formatului de data (sau a oricaror alte setari din windows) pe toate calculatorii si pentru toti utilizatorii din retea