Alegerea bazei de date si a serverului la care se conecteaza programul

8/8/2019

La pornirea programului, acesta trebuie sa stie numele serverului de baze de date la care se se conecteze (si numele bazei de date). Informatia asta poate fi definita o singura data, pe serverul de retea (la nivel de Active Directory) de catre un administrator de retea - sau poate fi definite pe fiecare calculator in parte de catre un administrator local (se salveaza in directorul c:\ProgramData\Flex).

La pornirea programului, acesta trebuie sa stie numele serverului de baze de date la care se se conecteze (si numele bazei de date). Informatia asta poate fi definita o singura data, pe serverul de retea (la nivel de Active Directory) de catre un administrator de retea - sau poate fi definite pe fiecare calculator in parte de catre un administrator local (se salveaza in directorul c:\ProgramData\Flex).

Daca programul gaseste informatia asta in una din cele doua locatii atunci va afisa lista de servere si baze de date la care se poate conecta si va cere utilizatorului sa aleaga intre firme sau locatii. In cazul in care este definita o singura locatie (server si baza de date) programul se conecteaza automat la acea locatie fara a mai afisa ecranul de selectie.

Daca nici o astfel de configurare nu a fost definite, atunci programul va afisa o lista goala sub care gasiti un link cu textul "Optiuni suplimentare",

Adaugarea unei locatii la care se conecteaza programul :

in ecranul cu lista de baze de date care este afisat la pornirea programului, dati click pe link-ul Optiuni suplimentare -> Modificare conexiune catre baza de date.

Daca se doreste definirea unei conexiuni valabile pentru intreaga retea, alegeti "Configurari stocate in Active Directory" (atentie, doar administratorul de retea va putea salva o configurare in Active Directory).

Daca doriti sa definiti o configurare valabila doar pentru acest calculator, alegeti optiunea "Configurari stocate in fisiere".

In dreapta veti vedea o lista de configurari sub care aveti butonul Adauga. Apasati "Adauga".

In ecranul "Configurare conexiune la baza de date" completati numele firmei (organizatiei), un text explicativ despre locatia unde se gaseste serverul (e o descriere de genul "configurare valabila pentru reteaua locala" sau "configurare valabila prin internet" si nu e interpretata direct de catre program ci face doar diferenta intre eventuale mai multe moduri de conectare catre aceeasi firma).

La numele serverului puteti scrie fie denumirea fie adresa IP a calculatorului pe care sunt instalate bazele de date (pe care a fost instalat Sql Server).

Daca lucrati intr-o retea mai mica fara server de Active Directory sau daca doriti sa puteti accesa baza de date prin internet (nu din reteaua in care se afla serverul de active directory) atunci bifati la modul de conectare optiunea "folosind un nume si parola introdusa la pornirea programului". Alegeti "cu numele si parola din windows" daca lucrati intr-o retea mai mare (cu server de Active Directory) sau daca lucrati intr-o retea mai mica chiar pe server (pe calculatorul pe care sunt instalate bazele de date).

In campul cu numele bazei de date, va trebui sa introduceti un nume comunicat de cel care a configurat serverul de baze de date. Daca in aceeasi retea aveti deja un calculator configurat corect, puteti copia informatiile de pe acel calculator.

Dati click pe Continua -> OK.

La apasarea butonului ok, configurarea se salveaza :
- pe serverul central al retelei (Domain Controller) in cazul in care ati folosit optiunea de configurari salvate in Active Directory (indiferent de pe ce calculator ati facut configurarea, daca programul a fost pornit de catre un administrator de retea va putea salva configurarea pe Domain Controller pentru a putea fi gasita de catre toate calculatoarele din domeniu)
- pe calculatorul local (daca ati ales optiunea Configurari salvate local) in directorul c:\ProgramData\Flex (pe calculatoarele cu Windows Vista, 7 sau 8) sau in directorul c:\Documents and Settings\All users\Application Data\Flex pe calculatoarele cu Windows XP. Denumire acestui fisier este de forma tipBazaDeDate.firma=descrierea locatiei introdusa de utilizator.endpoint. TipBazaDeDate poate fi BigData pentru programul de contabilitate, ProtectiaMuncii pentru programul de protectia muncii, ParcAuto pentru programul de gestiune a parcului auto, etc. Acest fisier poate fi copiat manual pe celelalte calculatoare in acelasi director (c:\ProgramData\Flex) sau poate fi preluat la pornirea programului folosind in ecranul de pornire (de selectia a firmei si bazei de date) link-ul "Optiuni suplimentare" -> Importa fisiere de configurare.

Ce pot face daca programul nu afiseaza ecranul de alegere al firmei si da o eroare la pornire, incercand sa se conecteze la un server introdus gresit ?

In cazul in care a fost definita o singura locatie (server si baza de date) programul incearca sa se conecteaze automat la acea locatie fara a mai afisa ecranul de selectie al firmei sau locatiei. Daca configuratia este incorecta (spre exemplu daca ati introdus numele serverului gresit sau daca ati schimbat numele acelui calculator) programul va afisa o eroare la pornire.

Pentru a avea acces la ecranul de configurare in cazul in care este definita o singura locatie, porniti programul tinand apasata tasta SHIFT si programul nu se va mai conecta automat la singura baza de date configurata ci va afisa ecranul cu informatiile de configurare si link-ul de optiuni suplimentare.